Călătoria șterge granițele și permite, chiar și pentru o vreme, să se încerce viața într-o altă țară. Cu toate acestea, din cauza timpului limitat, se formează adesea o impresie superficială și multe detalii pur și simplu nu se găsesc. Spre deosebire de un turist, oamenii locali nu se grăbesc, cunosc toate aspectele vieții din țară și își pot face o imagine mai completă. Nu vom confunda turismul cu emigrația, ci vom privi prin ochii celor care s-au mutat din România. Aflăm ce schimbări au evoluat după mutare și cum s-au alăturat noii vieți. Simona Panait locuiește în Genova de 11 ani. Ne-a povestit despre mentalitatea italiană, pasiunile culinare și oportunitățile care i s-au deschis.

Despre mutare

Întotdeauna am visat să mă mut în Spania, am trăit literalmente cu această idee. S-a îndrăgostit de limba spaniolă, apoi mai târziu în Barcelona. A visat, până când și-a cunoscut soțul italian, în aceeași Barcelona. Am terminat ultimul an de liceu și m-am mutat fără nicio îndoială, zice Simona.

În Italia, am deja 11 ani și m-am adaptat de mult timp la viața locală. La început nu a fost ușor, pentru că viața a început cu o foaie albă. Diploma era inadecvată. Desigur, era posibil să terminați altceva, să învățați o limbă, dar toate acestea necesită timp, “numai” cațiva ani. După mutare, sunteți lăsat brusc fără prieteni și rude, pe lângă genovezii care sunt un popor destul de închis. Aceștia își fac prieteni încă din grădiniță, deci este destul de greu să devii prietenul cuiva. La început nu prea aveam suficientă comunicare, mai ales în limba romana.

Prietenii italieni sunt, de asemenea, suficienți, dar mentalitatea “dvs.” este foarte importantă, mai ales ca nu ești în propria țară. Și poate, doar sarmalele mamei mele, smântâna și mămăliguța îmi lipsesc J.

Este de obicei înfricoșător să te muti aici pentru prima dată. Mi-ar plăcea cu adevărat să trăiesc undeva în tropice, unde este eterna vară!

Despre muncă

Am absolvit Facultatea de Drept din Iași. Această specialitate nu a funcționat din cauza mutării. Acum lucrez într-un loc foarte interesant, o companie care importă și distribuie în Italia, vinurile naturale și băuturile spirtoase de cea mai înaltă categorie. Gastronomia nu a fost doar un hobby pentru mine, ci și un loc de muncă! Nu avem reguli rigide, un cod de îmbrăcăminte, dar toată lumea trebuie să-și îndeplinească îndatoririle la maxim. Și, în același timp, suntem toți ca o familie mare.

Dacă există documente, puteți găsi o slujbă. Prietena mea româncă a găsit o slujbă ca contabil, la trei luni de la publicarea anunțului. Cine vrea să lucreze, găsește. Dar pentru a deschide o viză de muncă, la invitația unei companii locale, este foarte dificil, din cauza birocrației.

Avantaje si dezavantaje

Primul plus, bineînțeles, este clima, în Genova, totul este verde, pe tot parcursul anului și soarele aproape întotdeauna strălucește. În timpul iernii, temperatura nu scade sub 5 grade (și foarte rar). Mare, mare și iar mare! Și mâncarea … În Italia, îmi place foarte mult cultul mâncării! Italienii, de dragul unei farfurii pot conduce două ore. Chiar așa e 🙂 Și cel mai interesant este faptul că fiecare regiune are propriile tradiții culinare și feluri de mâncare tipice: de exemplu, în Liguria paste cu pesto, în Apulia orecchiette cu tocană sau varză de sfeclă.

Dintre minusuri voi sublinia, probabil, o mentalitate diferită. Uneori nu îi înțelegi. Italienii iubesc să vorbească frumos, să promită, dar nu și faptul că vor face promisiunea. M-am obișnuit deja să trec totul prin filtru și să împart politețea în două. Voi da un exemplu. O fată a lucrat într-un salon italian foarte bun, la Iasi și i s-a oferit un transfer la un salon de la Milano, din aceeași companie. Ea a fost de acord și a început să se ocupe de documente, a închiriat un apartament. Șase luni mai târziu, când a primit un permis de ședere și s-a mutat în Italia, i sa spus “îmi pare rău, am găsit alta”. Apropo, în Italia calitatea în domeniul frumuseții este mai redusa decât în ​​România. Nu pot găsi unde să fac o manichiură obișnuită. “Maeștrii români” sunt foarte apreciați.

Costul vieții este mai mare decât în ​​Romania, dar salariile sunt diferite. De exemplu, cel mai mic salariu din Genova este de 1.200 de euro, închirierea unui apartament costă de la 350 de euro pe lună, produsele sunt mai scumpe: roșiile de la 4 euro (puteți găsi mai ieftin, dar de calitate inferioară), lapte 1.20 euro, motorina costă 1,50 euro.

Nu regret că am plecat din Iasi, pentru că am învățat atât de mult și sunt atât de multe de învățat! Și cel mai important – învăț să mă bucur de viață! Italienii știu cum să o facă. Ei călătoresc ori de câte ori este posibil, au o mâncare gustoasă și un vin foarte bun. Uitați-vă puțin la ei, apreciați-le prietenia și, cel mai important, familia lor. Și ce altceva ar putea fi mai important?

Locuri de top din Italia

  • Genova.
  • Florența este un oraș incredibil de elegant.
  • Parma – oraș mic, dar cu istorie.
  • Insula Giglio – vizitată neapărat primăvara.
  • Napoli este un oraș nebun.